Yayladağı Belediyesi ev sahipliğinde Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Gönüllüleri Konseyi işbirliğiyle 1.Yayladağı Tarım Çalıştayı Yayladağı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Programda Yayladağı’nda üretimi bolca yapılan ve önemli bir gelir kalemini oluşturan çilek ürününün yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.
Başkan Mehmet Yalçın’ın öncülüğünde kentteki tarımsal faaliyetler ve kaliteli yetiştiriciliğe yönelik çalışmalar çerçevesinde gerçekleşen 1. Yayladağı Tarım Çalıştayı ‘Yayladağı’nda Çilek Yetiştiriciliği Sorunları ve Çözüm Önerileri’ paneli Yayladağı Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, Hatay Gönüllüleri Konseyi Başkanı Tahir Dönmezer, Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Osman Biçer, HMKÜ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Coşkun Durgaç, Prof. Dr. Sedat Serçe, Prof. Dr. Necat Ağca, Prof. Dr. Kemal Doğan, Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Prof. Dr. Feza Can, Doç.Dr İ.Adem Bozkurt, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Yayladağı Kadın Kooperatifi Başkanı Damla Hatice Yalçın ve çok sayıda çiftçi katılım gösterdi.
DÖNMEZER: YAYLADAĞILI OLMAK BİR AYRICALIK
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Hatay Gönüllüler Konseyi Başkanı Tahir Dönmezer yaptı.
Başkan Dönmezer konuşmasında; “Yayladağılı olmak bir ayrıcalıktır. Çünkü Hatay’ın kurtuluşunda yer tutan o kahramanların çocukları, torunlarısınız. Çileği çilek ürününün merkezinde konuşmak üzere buradayız. Çiftçilerimizin çok fazla sorunu var. Umuyorum ki bu toplantı bu sorunlara biraz da olsa ışık olacaktır” dedi.
Ardından Yayladağı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Ballı, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Ertuğrul Şahbaz ve Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın konuşmalarını yaptı. ATSO Temsilcisi Şahbaz, tarımsal ürünlere katma değer uygulanması konusunda oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını iletti.
YALÇIN: “HENÜZ ÇİLEĞİ AVRUPA’YA GÖNDERECEK POZİSYONDA DEĞİLİZ”
Yayladağı’nda tarımsal faaliyetlerden bahseden Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, özellikle çilek, mantar, tütün, yem bitkileri, buğday başta olmak üzere sebze ve meyve ekimlerinde kentin büyük bir artış gösterdiğini ifade etti. Yayladağı’nda 8,5 ton dondurulmuş çilek olduğunu kaydeden Başkan Yalçın, “Bu şekilde ürünler her mevsim besin değerini kaybetmeden kullanılabiliyor. Ancak, bizim sıkıntımız burada gün yüzüne çıkmış oluyor. Çilekteki kalıntı, yersiz kullanılan gübre ve ilaçlar nedeniyle analize gönderdiğinizde olumsuz sonuçlarla karşılaşıyorsunuz. O yüzden şu an çileği Avrupa’ya gönderecek pozisyonda değiliz” dedi.
“BU TARZ ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK”
Yayladağı’nda 5 bin dekar alanda 10 bin ton çilek üretimi yapıldığını hatırlatan Başkan Yalçın, “Bu yüzden böyle bir panel devreye giriyor. Bu sorunları böylece çözebileceğimize inanıyorum. Bir kişi bile olsa bu paneller devam edecek. Sağlıklı üretim için bu tarz ekinlikleri takip etmemiz gerekiyor. Hepimiz memleketimiz için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Programın devamında panel konuşmacıları Yayladağı Kadın Kooperatifi Başkanı Damla Hatice Yalçın, Prof. Dr. Sedat Serçe, Prof. Dr. Nejat Ağca, Prof. Dr. Kemal Doğan, Prof. Dr. Berkan Ödemiş, Prof. Dr. Feza Can, Doç. Dr. Adem Bozkurt, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar ve Prof. Dr. Coşkun Durgaç konuşmalarını gerçekleştirdi.
Etkinliğin sonunda katılımcılara plaketleri takdim edildi.
SON YAZILAR