DOMUZ BÖBREĞİ İNSAN VÜCUDUNA UYUM SAĞLADI

Beyin ölümü gerçekleşen hastaya nakledilen domuz böbreği vücutta yaşadı.

DOMUZ BÖBREĞİ İNSAN VÜCUDUNA UYUM SAĞLADI

ABD'li uzmanlar bir ilki gerçekleştirdi. ABD'li bilim adamları, beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastada genetiği ile oynanmış bir domuz böbreği nakletti. Böbrek, idrar üretmeye başladı ve 32 gün boyunca işlevini yerine getirdi. New York merkezli NYU Langone Health akademik tıp merkezinin açıklamasında, “Cerrahlar, nörolojik kriterlere göre ölü ilan edilen ve solunum cihazı desteğinde atan kalbi olan bir adama, 32 gün sonra iyi çalışmaya devam eden genetiğiyle oynanmış bir domuz böbreği nakletti. Bu, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğinin bir insanda işlev gördüğü en uzun süreyi temsil ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren ve daha önce genetiği değiştirilmiş ilk domuz böbreği naklini yapan Cerrahi Bölüm Başkanı Dr. Phil Montgomery “Bu çalışma, sadece bir genetik modifikasyonla deneysel ilaçlar veya cihazlar olmadan bir domuz böbreğinin, reddedilmeden en az 32 gün boyunca bir insan böbreğinin işlevini yerine getirebileceğini göstermektedir” açıklamasını yaptı.

Domuz böbreğinin bir gün nakledilebilir organ eksikliğini hafifletme olasılığı, New York'tan 57 yaşındakl Maurice Miller'in ailesini vücudunu deney için bağışlamaya kabul etti. Yetkili kurumlar da , gönüllü hastalarda domuz kalbi veya böbrek nakli çalışmalarına izin verip vermemeyi tartışıyor.

 

BELEDİYELER

SAĞLIK