GÜNÜMÜZDE PSİKOLOJİK TEMELLİ CİNSEL SORUNLAR ARTIYOR!

İnsan neslinin devamlılığının sağlanma­sı amacı taşıyan cinsellik, tüm insanlarda doğumdan itibaren var olan bir dürtüdür. Uyumak, beslenmek gibi doğal bir ihtiyaç olan cinsellik insan yaşamının vazgeçile­mez bir parçasıdır. Eşler arasındaki iletişimi ve ilişkide mutluluğu etkileyen faktörlerden bir tanesi düzenli ve sağlıklı bir cinsel ya­şamdır. Çeşitli nedenlerle eşlerden birinde veya her ikisinde oluşabilecek cinsel yaşa­ma dair sorunlar, ilişkiyi sarsabileceği gibi eşlerde özgüven eksikliği ve depresyon gibi pek çok soruna yol açabilir. Son yıllarda ya­pılan araştırmaların da gösterdiği üzere her 3 bireyden 1 tanesi cinsel yaşama dair so­runlar ile karşı karşıya kalmaktadır.

Cinsel sorunların nedenleri:

Ülkemizde ve tüm dünyada sıklıkla gö­rülen cinsel sorunların yaygın nedenleri arasında:

• Çocukluktan itibaren maruz kalınan ge­leneksel dayatmalar

• Yanlış yetiştirilme koşulları

• Bozulmuş beden algısı ve düşük öz saygı

• Çekingenlik

• Özgüven eksikliği

• Eşler arasında çatışmalar

• Geçmişte yaşanan travmatik anılar

• Cinsel yönelim kaynaklı problemler

• Fizyolojik sorunlar gibi pek çok faktör sayılabilir.

Fakat genel olarak cinsel problemlerle karşı karşıya olan bireylerin büyük bir ço­ğunluğunda bu durumun temel nedeninin psikolojik etmenler olduğu söylenebilir. Özellikle yapılan çalışmalarda, kaygı sevi­yesinin artmasıyla beraber son dönemlerde psikoloji temelli cinsel sorunların seviyesi­nin daha da arttığını göstermektedir.

Psikolojik neden­lerden kaynaklanabi­len cinsel sorunlar

Cinsel sorunlar erkek – kadın ayrımı gözetmeksizin hem ülkemizde hem de dünyada oldukça sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer alır. Birçoğu psiko­lojik nedenlerden kay­naklı olarak ortaya çı­kan cinsel problemleri, doğru bir tedavi süreci ile tamamen önlemek mümkün olabilmekte­dir.

Kadınlarda sık görülen psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar:

VAJİNİSMUS

Kadınlar arasında en yaygın görülen cin­sel sorunlardan bir tanesi olan vajinismus, cinsel birleşme esnasında kadın cinsel or­ganının istemsiz şekilde kasılarak erkek cinsel organının girişine izin vermemesidir. Hastalığın temelinde çoğunlukla ilişkiden korkma, cinsellik konusunda baskıcı bir top­lum içerisinde yetişmiş olma gibi psikolojik etmenler yatmaktadır. Vjinismus hastalığı­nın tedavisinde, hekim tarafından verilen tıbbi tedaviye ek olarak psikolojik tedavi de uygulanması şarttır. Bu şekilde uygulana­cak doğru bir tedavi süreci sonucunda vaji­nismus hastalığının yüzde yüze kadar önü­ne geçilebilmesi mümkün olabilmektedir.

ORGAZM BOZUKLUĞU

Kadınlar arasında sıklıkla görülen bir diğer cinsel sorun orgazm bozukluğudur. Orgazm, kadınlarda ve erkeklerde cinsel ilişki sırasında duyulan hazzın en yüksek seviyeye erişmesi durumuna verilen isim­dir. Pek çok kadın hayatı boyunca hiç orgazm ol­mayabileceği gibi aynı zamanda orgazm olabilir de. Orgazm bozukluğu olarak bilinen bu durum; cinsel hayat hakkında bilgisizlik, baskı altında yetişme gibi psikolojik nedenlerden kaynaklanır ve psikolojik destek ile bu sorunu önlemek ve çözmek mümkündür.

Erkeklerde görülen psikolojik kaynaklı cin­sel sorunlar:

SERTLEŞME (EREKSİYON) BOZUK­LUĞU

Erkeklerde penisin cinsel ilişki için ye­terli seviyede sertleşememesi veya sertleş­menin geç oluşması ereksiyon bozukluğu olarak adlandırılır. Yaş ilerledikçe ereksiyon bozukluğunun görülme sıklığında da artış gözlenir. Genç yaşta görülmesinde ise ola­sı fizyolojik problemlerin yanı sıra yoğun iş hayatı ve stres, önceki dönemde yaşanmış cinsel başarısızlıklar ve partnerini tatmin edememe korkusu gibi psikolojik sorunlar rol oynayabilir.

ERKEN VE GEÇ BOŞALMA

Erkeklerde cinsel birleşme sağlanama­dan, cinsel birleşme sağlandıktan hemen sonra veya cinsel ilişkide partnerini tatmin edemeden önce boşalma, erken boşalma olarak adlandırılır. Erken boşalmaya oran­la çok daha nadir olarak görülen geç bo­şalma ise cinsel ilişkide erkeğin orgazma ulaşabilmesi için çok uzun bir süre geçmesi gerekmesi veya cinsel ilişki sırasında boşal­ma için mastürbasyona ihtiyaç duyma gibi durumlara verilen isimdir. Her iki durumun da nedenleri arasında sağlık sorunları ve psikolojik etmenler rol oynayabilir. Tedavide ürolog muayenesi ve tedavisinin yanı sıra psikolojik tedavi de yer almalıdır.

Kadın ve erkeklerde ortak olarak görü­len psikolojik kaynaklı cinsel sorunlar:

CİNSEL İSTEKSİZLİK VE CİNSEL FOBİ

Kadın ve erkekler arasında ortak olarak görülen bir sorun olan cinsel isteksizlik, eş­ler arasındaki ilişkiyi oldukça kötü yönde et­kileyebilen bir durumdur. Yoğun iş temposu, stresli yaşam, cinsel fobi ve yaşanan kötü cinsel deneyimler, her iki cinste de cinselli­ğe karşı isteksizlik gelişmesine yol açabilir. Altta yatan herhangi bir hormonal veya fiz­yolojik hastalık olmaması durumunda soru­nun kaynağının tamamen psikolojik olduğu söylenebilir.

AĞRILI CİNSEL BİRLEŞME

Kadınlarda cinsel birleşme sırasında, erkeklerde ise sertleşme ve ilişki sırasında ağrı hissetme ağrılı cinsel birleşme olarak adlandırılır. Bu sorunu yaşayan erkek has­talar üroloji, kadın hastalar ise jinekoloji uz­manları tarafından detaylı şekilde muayene edilmelidir. Herhangi bir problemin olmama­sı durumunda yukarıda belirtilen cinsel is­teksizlik ve fobi gibi diğer sorunlardan kay­naklı olarak da bu durumun yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı şekilde stres kaynaklı olarak cinsel bölgedeki kas­larda aşırı kasılma görülmesi de ağrılı cin­sel birleşmeye yol açabilir.

Eğer siz de yukarıda belirtilen cinsel so­runlardan herhangi biri veya birkaçı ile karşı karşıya iseniz, ürolog veya kadın hastalık­ları uzmanı tarafından detaylı bir muayene­den geçtikten sonra gerekli görülürse psiko­lojik destek de alarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

 

İLETİŞİM: 

[email protected]

instagram=ankara_psikolog

https://ankarauzmanterapi.com

+90552 878 12 11

BELEDİYELER

SAĞLIK